Dorntherapie

Wat is Dorntherapie?

 

Dorntherapie is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling. De duitser Dieter Dorn is de grondlegger van deze therapie.

Het kan worden gebruikt bij: scheefstand van het bekken, rug, nek, schouder, knie- en heupklachten, of het SI-gewricht. Maar ook bij klachten aan maag, darmen of blaas, of hoofdpijn.

 

De basis van de Dorntherapie is altijd de correctie van het beenlengteverschil.

 

Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Weliswaar zijn beide benen even lang maar daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht: bekkenscheefstand!

Dit kan voor problemen zorgen en leidt vaak tot verschuiving van het heiligbeen met tal van gevolgen van dien. Door de gewrichten van heup, knie en enkel weer terug te zetten in hun oorspronkelike positie wordt de beenstand weer gelijk.

De wervelkolom is het omhulsel van het ruggemerg, de grootste bundel zenuwen die van de hersenen naar al onze organen in ons lichaam voert. Als het lichaamsgewicht door beenlengteverschil wordt verplaatst naar het "kortere" been komt ook het ruggemergkanaal in een andere houding. Rugwervels kunnen verschuiven en tal van klachten veroorzaken. Voor de hand liggen nek en rugklachten maar ook uitstralende pijn naar armen en benen, hoofdpijn of maagklachten kunnen hiervan het gevolg zijn. Door onze dagelijkse houding wordt ons heupgewricht belast. Het dijbeen dat in de kom van het heupgewricht ligt trekt eraan met als gevolg dat het bot langzaam naar buiten glijdt en er een scheefstand ontstaat, het beenlengteverschil.

Dit kan gecorrigeerd worden door het toepassen van een Dorn-behandeing. De behandeling heeft een positieve uitwerking op de zenuwen en de organen.

 

Wat gebeurt er tijdens de behandeling? 

 

Allereerst wordt op een zachte maar krachtige manier het lengteverschil van de benen zoveel mogelijk opgeheven.

Je werkt als client actief mee met de behandeling. Omdat het bewegen de spieren als het ware "afleidt" kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. In rust zouden de spieren de wervels in de verkeerde positie vast houden waardoor je aan het corrigeren bent tegen de weerstand van de spieren in. Dit maakt de Dorn behandeling ook tot een milde behandelvorm!

Daarna worden alle wervels en gewrichten gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. Alle rugwervels, nekwervels, schoudergewricht, elleboog, heupgewricht maar ook pols en vingergewrichtjes. Dit gebeurt weer met behulp van bewegen van de spier. Met mijn duimen zet ik de wervels en gewrichten weer voorzichtig op zijn plaats terug.

De nieuwe positie van spieren wordt gestabiliseerd waardoor je wat spierpijn kunt ervaren na de behandeling.Daarom is het advies ook om een paar dagen inspanningen te vermijden.

Je krijgt van mij ook zelfhulpoefeningen mee naar huis waardoor je jezelf weer kunt corrigeren.

 

 

bronvermelding: Dorn Instituut

 

 

Nieuws